OKR ve koçluk entegrasyonu kapak görseli

OKR ve İş Koçluğu: Amaçları Sahaya İndiren Pratik Bir Sistem

Yayın: 23 Eylül 2025 • Okuma süresi: 9 dk

OKR’ler (Amaçlar ve Anahtar Sonuçlar), odak ve hizalama üretmekte güçlüdür; ancak tek başına yazıldıklarında raf süresi kısa olabilir. İş koçluğu, OKR’leri birer “canlı sözleşme”ye dönüştürür: davranış, ritim ve öğrenme döngüleriyle destekler. Bu yazı, OKR ile iş koçluğunu nasıl entegre edeceğinizi adım adım anlatır.

1. Amaç net, cesur; anahtar sonuç ölçülebilir ve davranışa yakın

İlk hata, anahtar sonuçları çıktı metriklerine sıkıştırmaktır. Dönüşüm oranı, MRR gibi çıktılar önemlidir ama davranışa yakın ara metrikler olmadan ivme kaybolur. İş koçluğu perspektifi, hem çıktıyı hem davranışı izleyen dengeli bir set önerir: örneğin “Müşteri keşif görüşmelerini haftada 10’a çıkarmak” davranışa yakın bir KR’dir ve satış dönüşümünü besler.

2. Ritim tasarımı: Yıllık, çeyreklik, haftalık

OKR dokümanı, ritimle yaşar. Yıllık yön, çeyreklik odak, haftalık hareket üretir. Koçlukta önerilen ritim: Çeyrek başında 90 dakikalık OKR belirleme, her hafta 20 dakikalık OKR check-in, ay sonunda 45 dakikalık öğrenme oturumu. Kısa ama düzenli temas, sapmayı erken yakalar.

3. Gözden geçirme soruları

• Bu hafta hangi KR’de görünür ilerleme var?
  • Varsayımlarımızdan hangisi yanlış çıktı?
  • Önümüzdeki 7 günde tek bir deneme yapacak olsak bu ne olurdu?

Bu sorular, OKR’yi “yazdık bitti” belgesinden öğrenen bir sisteme çevirir.

4. Görünürlük: Pano ve trafik ışıkları

Basit bir pano, disiplinin sigortasıdır. Her KR için renk kodu (yeşil-sarı-kırmızı) kullanın. Sarı ve kırmızı için “eğim” kavramını takip edin: kötüye gidiyor mu, düzeliyor mu? İş koçluğu seanslarında bu pano üzerinden somut konuşulur; veri, tartışmayı kişiden sürece taşır.

5. Bağlantılılık: Bireysel hedefler ve ekip OKR’leri

Bireysel hedefler, ekip OKR’lerine gevşek bağla tutulmalıdır. Katı hiyerarşi, yaratıcılığı kısar; tamamen kopukluk ise hizalamayı bozar. Koç, ekiplerle “Katkı Haritası” çalışması yapar: her birey, ekip KR’lerine hangi davranış setiyle katkı verir, görünür hale getirir.

6. Örnek: B2B SaaS ekip OKR’si

Amaç: Deneme kullanıcılarından ücretli müşteriye dönüşümde lider olmak. Anahtar Sonuçlar: (1) Deneme sonrası ilk 24 saatte temas oranı %80, (2) Görüşme başına en az 2 somut değer kanıtı, (3) Ürün içi yönlendirmelerle etkinleştirme süresini 3 günden 1 güne indirmek, (4) Haftalık 5 müşteri görüşmesiyle itiraz haritasını güncellemek. Davranış ve çıktı birlikte izlenir, koçluk seansları öğrenmeyi hızlandırır.

7. Yaygın tuzaklar

• Çok fazla KR: 3-5 aralığı idealdir. Fazlası odağı bozar.
  • KR’leri görev gibi yazmak: Sonuç dili şart; “rapor hazırlandı” değil “yanıt süresi 12 dakikadan 8 dakikaya indi”.
  • Geriye dönük hedeflemek: KR, geçmiş performansı taklit etmez; çekici ama ulaşılabilir iddiadır.

8. Koçun rolü

Koç, kolaylaştırıcıdır: hedefi değil, hedefe giden yolu temizler. Sorularla netlik üretir, ritmi korur, engelleri adlandırır, deneyler tasarlatır. Çalışan bir örüntü bulunduğunda “ölçekleme soruları” sorar: “Bu yaklaşımı iki katına çıkarmak için hangi darboğazı kaldırmalıyız?”

Sonuç

OKR’ler hedefleri netleştirir, iş koçluğu hedefleri yaşatır. Ritim, görünürlük ve davranış metrikleri olmadan yazılan OKR’ler hızla anlamını yitirir. Küçük başlayın, düzenli check-in yapın, veriyle öğrenin. Bir sonraki çeyrek, OKR’nizi koçluk yaklaşımıyla destekleyin ve farkı görün.

OKR Atölyesi Planla