Kariyer Geçişi ve Terfi için İş Koçluğu: İlk 90 Gün Stratejisi
Yeni bir role geçmek veya terfi almak heyecan vericidir; aynı zamanda risklidir. İlk 90 gün, itibarın ve etkinin hızla inşa edildiği bir dönemdir. İş koçluğu, bu dönemi sistematik hale getirerek belirsizliği azaltır ve görünür sonuçlar üretir. Aşağıdaki plan, rol netliği, paydaş yönetimi, operasyonel ritim ve öğrenme stratejisi üzerine kuruludur.
1. Rol netliği: Başarı nasıl ölçülecek?
“Başarılı bir 90 gün” ifadesi çoğu zaman muğlaktır. Koçluk oturumunda şu sorularla netleşin: (1) Üst yöneticim için başarı kanıtları neler? (2) Ekip için kritik sonuçlar hangileri? (3) Hangi davranış seti yeni rolüme uygun? Bu soruların yanıtlarını bir sayfalık “Rol Kartı”na dökün: amaçlar, 3-5 anahtar sonuç, davranış ilkeleri.
2. Paydaş haritası: Kimler kilit, kimler etkileyici?
Başarı, yalnızca teknik değil, ilişkisel bir oyundur. Paydaş haritası çıkarın: üst yönetim, eş düzeyler, ekip üyeleri, çapraz fonksiyonel ortaklar, dış paydaşlar. Her birine yönelik niyet ve ritim belirleyin: ilk 30 günde tanışma ve beklenti eşleme, 60 günde ortak kazanım, 90 günde periyodik işbirliği rutinleri.
3. Hızlı başarılar: Güven inşası için küçük ama etkili hamleler
Hızlı bir “win” inşa etmek, güveni ivmelendirir. Küçük ama görünür bir problem seçin: örneğin haftalık toplantıların amaçsız uzaması. 2 haftalık bir deney tasarlayın: 25 dakikalık süre, 3 maddelik gündem, kapanışta aksiyon özeti. Sonuçları paylaşın. Bu, liderlik tarzınız hakkında sinyal üretir: amaç odaklı, pratik ve ölçen biri.
4. Operasyonel ritim: Haftalık, aylık, çeyreklik
İlk ayda ekip ritmi belirleyin: haftalık planlama ve engel kaldırma toplantısı, iki haftada bir 1-1’ler, aylık geribakış ve OKR senkronu. Ritmi fazla karmaşık yapmayın; az ama istikrarlı dokunuşlar hız üretir. İş koçluğu, bu ritmin akışını tasarlar ve ilk 6 hafta yakın takip eder.
5. Öğrenme planı: “Bilmiyorum” demenin gücü
Yeni rolde öğrenme eğrisi diktir. Koç, “bilmediğini bilme” alanını görünür kılar. 30-60-90 gün için öğrenme hedefleri yazın: kritik sistemler, ürün portföyü, kültürel normlar. Haftada 2 saatlik “öğrenme bloğu” planlayın ve çıktılarını paylaşın. Şeffaf öğrenme, güven üretir.
6. Delege etme ve sınırlar
Terfiyle birlikte “her şeyi ben yapayım” refleksi tehlikelidir. RACI ile sorumlulukları netleştirin. Delege ettiğiniz her iş için başarı kriteri, kontrol noktaları ve kaynak listesi verin. Koçlukta, “bırakma kası” özellikle güçlendirilir; aksi halde tükenmişlik kapıyı çalar.
7. İlk 90 gün yol haritası
- 0-30 Gün: Dinle, öğren, haritalandır. Rol Kartı ve Paydaş Haritası tamam.
- 31-60 Gün: Hızlı başarı ve ritim kur. OKR’leri sahaya indir.
- 61-90 Gün: Kalibrasyon ve ölçekleme. Çalışan uygulamaları kurumsallaştır.
8. Yaygın tuzaklar
- Fazla vaat, az altyapı: Önce küçük bir deney, sonra duyuru.
- Görünürlük eksikliği: Çalışmaları görünür kıl; kısa notlarla ilerlemeyi paylaş.
- İlişkileri atlamak: İş, insan üzerinden yürür; paydaş ritmini ihmal etme.
Sonuç
İlk 90 gün, rolünüzün mimarisini kurma fırsatıdır. İş koçluğu; rol netliği, paydaş yönetimi, hızlı kazanımlar ve ritimle bu mimariyi sağlamlaştırır. Bugün bir saat ayırın; Rol Kartınızı yazın ve üç paydaşla 20’şer dakikalık beklenti eşleme görüşmesi planlayın. Hız, netlikten doğar.