Geri bildirim sanatı kapak görseli

Geri Bildirim Sanatı: İş Koçluğunda 360°, Feedforward ve Güvenli Diyalog

Yayın: 23 Eylül 2025 • Okuma süresi: 9 dk

Geri bildirim, iş koçluğunun oksijenidir. Doğru zamanda, doğru dille ve doğru ritimde paylaşılan geri bildirim; kör noktaları görünür kılar, davranış değişimini hızlandırır ve güveni güçlendirir. Yanlış uygulandığında ise savunmayı tetikler, ilişkiyi zedeler ve öğrenmeyi durdurur. Bu yazıda, 360° süreçlerden feedforward yaklaşımına kadar pratik ve uygulanabilir bir çerçeve sunuyoruz.

360° geri bildirim: Veriyi çoğalt, önyargıyı azalt

360°, tek bir perspektif yerine yöneticiler, takım arkadaşları, astlar ve paydaşlardan görüş toplayarak tabloyu zenginleştirir. İş koçluğu sürecinde 360°’ı kullanırken üç ilke kritik: (1) Anonimlik ve güven, (2) Davranış odaklı soru seti, (3) Aksiyon planıyla kapanış. “Toplantılarda sözü kesiyor” gibi davranış cümleleri, “Beni dinlemiyor” gibi yorumlardan daha faydalıdır.

Feedforward: Geçmişe değil, geleceğe konuş

Geri bildirim çoğu zaman geçmişte takılır: “Geçen hafta şunu yaptın.” Feedforward, geleceği kurgular: “Gelecek sunumda etkini artırmak için iki öneri…” Bu yaklaşım, suçlama ve savunmayı azaltır, yaratıcı çözümler üretir. İş koçluğu seanslarında, feedforward prompt’ları kullanın: “Bir üst seviyedeki ben, bu durumda ne yapardı?”

Dil: Davranış–Etki–Alternatif formülü

“Toplantıda X dakikayı geçince üretkenlik düştü, kapanışta aksiyonlar netleşmedi; bir sonraki toplantıda gündemi üç maddeyle sınırlandırmayı dener miyiz?” Bu formül, yargısız gözlem ve somut öneriyle ilerler. Duygu ifadeleri de değerlidir ancak ölçülü kullanın; amaç, insani kalırken nesnel veriyi kaybetmemek.

Ritim: 1-1’ler ve nabız anketleri

Tek seferlik geri bildirimler etkilidir ama ritim, değişimi kalıcı kılar. İki haftada bir 1-1’lerde “Neyi durdurmalı–devam etmeli–başlatmalı?” sorularıyla pratik bir akış kurun. Aylık nabız anketleriyle (2-3 soru) ekip dinlemesini standardize edin. İş koçluğu, bu ritmin tasarımında kolaylaştırıcıdır.

Geri bildirim istemeyi öğretmek

En hızlı gelişen ekipler, geri bildirim talep etmeyi bilen liderlere sahiptir. Basit bir şablon verin: “X durumda güçlü bulduğun 1 şey, geliştirebileceğim 1 şey, varsa örnek.” Bu talep, karşı tarafın eforunu azaltır ve konuşmayı yapıcılaştırır.

Zor geri bildirimler: Güvenli alan nasıl kurulur?

• Niyet beyanı: “Amacım performansını güçlendirmek.”
  • Psikolojik güven: “Görüşünü merak ediyorum; gerekirse birlikte test edelim.”
  • Mini sözleşme: “Bugün karar vermek zorunda değiliz; iki seçenek tasarlayıp deneyelim.”

Koç, bu alanı tutar; tarafların duyulmasını sağlar ve çözümü küçük deneylere böler.

Örnek uygulama: 4 adımda 360° döngüsü

1. Kapsam: 6-8 katılımcı seçin; roller dengeli olsun.
  2. Form: 10-12 davranış odaklı soru; serbest metin için 2 alan.
  3. Özet: Koç, temaları kümeler; 3 güç, 3 gelişim alanı çıkarır.
  4. Eylem: 30-60-90 gün planı; 2 davranış metriği ile takip.

Yaygın hatalar

• Kişilik etiketlemek: Davranışa odaklan, kişiyi değil.
  • Tek yönlü akış: İki taraflı diyalog kur; sorularla keşfet.
  • Geçmişe takılmak: Öğren ve bırak; geleceğe odaklan.

Sonuç

Etkili geri bildirim, iş koçluğunun kaldıraç noktasıdır. 360° ile resmi genişlet, feedforward ile geleceği tasarla, güvenli dil ve düzenli ritimle değişimi kalıcı kıl. Bugün bir kişiye, davranış–etki–alternatif formülüyle kısa bir geri bildirim vererek başla; küçük bir konuşma, büyük bir dönüşümün kapısını aralayabilir.

360° ve Feedforward Oturumu